Kategorier
Nyheder

Overnormal profit på 124 mia. kr.

Kritiske Aktionærer har fået lavet en beregning der viser, at transport- og elforsyningsvirksomheder i inflationsåret 2022 havde en overnormal profit på 124 mia. kr. Penge der er tjent mens forbrugerne og det danske samfund har lidt under inflationen. Bag dette tal er ikke mindst selskaber som A.P. Møller – Mærsk med en overnormal profit på 51 mia. kr. og elhandelsselskaber som Danske Commodities, Energi Danmark og In Commodities med samlet 33 mia. kr. i overnormal profit.

Blev denne ekstraprofit beskattet på samme måde som regeringen har fået vedtaget for enkelte andre selskaber, der har scoret på inflationen, vil det indbringe 40 mia. kr. Vores forslag er at gennemføre en ligestilling i forhold til alle selskaber, der fik ekstraprofitter på grund af inflationen. Og bruge provenuet til for fordel for dem, der har betalt de dyre priser. Borgere, virksomheder og velfærdsinstitutioner som kommunerne og regionerne.

Vi rejste i foråret spørgsmålet på generalforsamlinger i selskaber, der havde tjent mest, bl.a. hos A.P. Møller – Mærsk, men blev afvist. Bestilte derfor denne undersøgelse for at følge op på sagen og vil rejse den igen på kommende generalforsamlinger. Mener virksomheden virkelig, at den og aktionærerne bare skal glæde sig på samfundets bekostning.

Formand for Kritiske Aktionærer, Frank Aaen siger om undersøgelsen: Kritiske Aktionærer har gennem årene rejst kritik af store virksomheder. Forløbet med inflationen og nogle selskabers eksorbitante overskud fik os til at bestille denne undersøgelse for at underbygge vores kritik.

– Det er en skændsel at selskaber som A.P. Møller – Mærsk bare kan score kassen på inflationen og uddele enorme ekstra udbytter til aktionærerne – 100 mia. kr. De bør pålægges en skat som andre selskaber, der tjente på inflationen.

Bestyrelsesmedlem i Kritiske Aktionærer, Lisbeth Bech-Nielsen siger at undersøgelsen giver grundlag for igen at rejse spørgsmålet over for regeringen. Hvorfor er det kun et fåtal af dem, der tjente på inflationen, der skal beskattes. Her er dokumentationen for hvor meget en række selskaber har tjent og som også burde rammes af en særlig inflationsskat.

– Det er uforståeligt, at regeringen ikke har udnyttet alle de muligheder, som EU har lagt op til, for at beskatte selskaber, der har tjent stort på inflationen.

Frank Aaen