Kategorier
Nyheder

Danske Bank må betale tilbage til samfundet

Lisbeth Bech Poulsen og Frank Aaen deltog som Kritiske Aktionærer i Danske Banks generalforsamling i torsdags.

Lisbeth tog fat i den skandale om hvidvask som Danske Bank er involveret og rejste bl.a. disse krav og spørgsmål: Samarbejder man med Finanstilsynet og lægger alt frem? Vil det få konsekvenser for de ansvarlige i banken? Hvad skal der ske med alle de penge der er tjent på disse transaktioner? Og vil man betale erstatning til de stater, der blev snydt?

Frank fremlagde en ny beregning, der viser, at bankens aktionærer har tjent 200 milliarder kr. i udbytter og kursstignig siden den blev reddet af staten fra at gå bankerot (i 2009). Frank foreslog at banken stopper med at sætte gebyrerne op – i stedet sætter dem ned for på den måde at betale tilbage til skatteyderne, der reddede banken.

Franks indlæg er herunder og Lisbeths her. (Linket duer ikke længere, desværre. red.)

Danske Bank må betale tilbage til samfundet
v/ Frank Aaen

Finanssektoren inkl. Danske bank vælter sig i penge. Gebyrgribbene flyver højt, overskuddene vokser og udbytterne til aktionærerne sætter rekord.

Siden finanskrisen har ejerne af denne bank tjent ca. 200 milliarder kr. i form af kursstigning og udbytter.

Lad mig minde om, at denne bank i 2008-2009 var ved at gå bankerot. Den blev kun reddet af skatteyderne, staten, der sammen med vores fælles pensionskasse, ATP stillede milliarder af kr. til rådighed i form af indskud, lån og garantier. Uden dem var banken gået ned.

Er det ikke på tide at banken viser lidt samfundssind. I stedet for at hæve gebyrerne og indtjeningen, så gå den anden vej. Sænke gebyrerne og dermed presse de øvrige dele af den finansielle sektor til at stoppe gebyrfesten. Være med til at skabe lidt mere konkurrence på det finansielle marked i stedet for at hæve gebyrerne i takt med de andre. Det er jo de skatteborgere, der reddede bankerne, der nu må se takken i form af stigende gebyrer.

Alle kunder i koncernen er ramt af gebyrstigningerne, men særligt boligejerne. Realkredit Danmark overfører i år et udbytte 4,3 milliarder kr. til koncernen. I 2011 var det under en milliard, en flerdobling på få år. Boligejerne betaler en stor del af festen.

Landets største banker har scoret en stigning i gebyrindtægterne på næsten 40 og som jeg har forstået fører denne bank blandt de store. Over 61 % stigning fra 2013 til 2017, 2/3-stigning på 4 år, det er vist lidt mere end de fleste andre kan notere sig som stigning i indkomsten. Og det er meget mere end gennemsnittet i branchen, der er under 40 %. Hvordan forklarer i det? Er det ikke bare fordi I har været særligt gode til at snøre kunderne, ikke mindst boligejerne, eller hvad er forklaringen.

Jeg ved godt mange af jer, der sidder her, er glade for at få et stort udbytte. Men de fleste af jer er også borgere i dette samfund, kunder i banken og bidrager til gebyrfesten. Måske er det godt at vide, at overskuddet deles mellem 257.000 aktionærer. Næsten 40 % går til de ti største aktionærer. 56 % går til udenlandske aktionærer. En lille del er tilbage til jer, der sidder her. Det er en fælles interesse at ændre kursen i denne bank og resten af den finansielle sektor.

Og til bestyrelsen: Er det ikke på tide at banken betaler tilbage til samfundet. Og har banken med sagen om hvidvask ikke brug for at få et positivt budskab ud – vi sænker gebyrerne, vi kan godt nøjes med et mindre overskud. Vi vil gerne presse resten af finansmarkedet til at gøre det samme – ved at gå foran. Og så dropper vi i øvrigt alle de million-bonusser til direktørerne.